Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii
Răspunsuri despre etică / pagina 2
Este etic ca jurnalele unei personalităţi să fie publicate după moarte, dacă nu şi-a exprimat vreo dorinţă în acest sens? (4 răspunsuri)
Jurnalele, de cele mai multe ori, sunt creuzetele operelor publicate. Excepţie fac cele care sunt gândite şi elaborate ca atare. Nu cred că este etic, mai ales dacă ele pot aduce prejudicii de orice fel altor persoane care sunt în viaţă şi la care fac referire. Jurnalele, dacă sunt intime şi nu au fost făcute publice de autor, sunt confesive şi intră sub incidenţa tainei spovedaniei. Părerea mea este că ele, în funcţie de valoarea scriitorului, trebuie arhivate, păstrate şi consultate cu discernământ.
răspuns dat de Silvia Velea pe 31 decembrie 2014
Mai multe răspunsuri despre viaţă...
Dacă în domeniul credinţei există mai multe curente religioase, există mai multe curente distincte şi în ateism? (4 răspunsuri)
Da. [Tot textul...]
răspuns dat de Daniela Zaharia pe 8 noiembrie 2014
Mai multe răspunsuri despre ateism, căsătorie, creştinism, istorie, politică, religie, viaţă...
Care ar fi modul ideal de a-ţi trăi viaţa? (3 răspunsuri)
În Etica Nicomachiană, Aristotel descrie omul superior în felul următor: "Omul superior este personalitate, care trăind în mijlocul vieţii, nu este nici timid, nici temerar; care este măsurat în plăceri; care nu este nici încăpăţânat, nici slab; care este cu inima deschisă prieteneşte către lumea ce-l înconjoară, fără să fie mândru, înălţându-se pe sine; care preţuieşte valoarea bogăţiei, dar care nici nu-şi leagă sufletul de ea, nici nu o risipeşte ca un uşuratic; care se supune de bunăvoie legilor, dar care în anumite cazuri, concrete, când ele nu sunt de acord cu conştiinţa sa, le completează cu toată cuviinţa; care nu dispreţuieşte buna părere a lumii despre sine, dar nici nu o supraevaluează; care nu jubilează în fericire şi în furtuniile vieţii nu dă înapoi."
răspuns dat de monica pe 4 noiembrie 2014
Mai multe răspunsuri despre anatomie, filozofie, legislaţie, spiritualitate, viaţă...
Ca şi în cazul eutanasiei, se ridică aceeaşi întrebare: am dreptul eu ca om să spun stop vieţii mele sau acelui apropiat mie aflat într-o situaţie disperată? [Tot textul...]
răspuns dat de monica pe 20 octombrie 2014
Mai multe răspunsuri despre anatomie, ateism, creştinism, filozofie, religie, sănătate, viaţă...
Ce este demnitatea? (1 răspuns)
Demnitatea este o valoare care ţine de domeniul eticii; este un drept al fiinţei umane şi este un concept cu deschidere normativă. Logica demnităţii instituie astăzi declaraţii constituţionale: “Toţi oamenii se nasc liberi şi egali în drepturi” (Fapt infirmat adesea de practica socială.) Ca drept al fiinţei, demnitata presupune dreptul la respectectarea drepturilor! Ca valoare etică – demnitatea priveşte calitatea reacţiilor, comportamentului unei personane: cinstea, valoarea morală, meritele precum şi gradul de preţuire, prestigiu, (inclusiv rangul atins). [Tot textul...]
răspuns dat de Daniela Zaharia pe 16 octombrie 2014
Mai multe răspunsuri despre chimie, dragoste, logică, psihologie, română, România, tinereţe...
Este etic ca jurnalele unei personalităţi să fie publicate după moarte, dacă nu şi-a exprimat vreo dorinţă în acest sens? (4 răspunsuri)
În afara cazului unui deces subit, dacă voia să nu fie descoperit, îl distrugea; un jurnal poate fi compromiţător pentru alte persoane, dar reprezintă clar ce simţea acel om, transmite cu sinceritate un mesaj; nu este etic să cercetez viaţa unei persoane în viaţă (scuzaţi repetiţia), dar cel mai fidel portret e jurnalul!
răspuns dat de monica pe 19 mai 2014
Mai multe răspunsuri despre viaţă...
Important: Omnipedia oferă posibilitatea utilizatorilor să colaboreze în scop informativ. Chiar dacă uneori sunt scrise de oameni competenţi, nu există nicio garanţie că răspunsurile şi comentariile găsite pe acest site sunt corecte. Pentru chestiuni medicale, legale, financiare şi altele care pot avea consecinţe nefavorabile, este necesar să consultaţi specialişti în care aveţi încredere, înainte de luarea unor decizii. Opiniile exprimate pe acest site aparţin celor care le-au scris.