Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

De ce la început omenirea credea în aşa zişii ZEI şi ce i-a făcut să considere că zeii nu există, dar există o creatură pe care au numit-o dumnezeu şi căreia i-au atribuit puteri supranaturale?

întrebare pusă de Ioan Zah pe 8 aprilie 2017

Comentarii personale despre întrebare
pyter a spus pe 9 aprilie 2017dumnezeu egzista si nu ia dat nimeni puteri supranaturale astea sant niste vb dupa imaginatia omului cand sa creeat lumea asta nimeni nu stie puterea este in noi si in dumnezeu sa ne luptam contra raului iisus a fost rastignit pentru pacatele noastre nu cred ca o sa mai reziste mult planeta asta crime terorism razboaie dumnezeu sa ne ajute
Ioan Zah a spus pe 19 aprilie 2017Stimate pyter, te rog reciteste comentariul tau. Analizeaza daca te-ai exprimat corect si daca se poate intelege ceva din „comentariul„ tau. pe urma mai vorbim. Da?
Adaug comentariu despre întrebare
incorect0
corect1

Oamenii nu ştiau motivele care determinau apariţia unor evenimente naturale (ploi, cutremure, moarte, cum au apărut ei şi lumea, etc.), aşa că au creat zeii cu puteri supranaturale ca explicaţie şi posibilă soluţie la acestea. Fiecare trib cu zeii săi, şi cu ritualurile specifice. Când triburile s-au unit religiile s-au unit şi ele cumva.

Apoi au venit revelaţii supranaturale care au completat revelaţia naturală (ce am scris mai sus). Ele au însemnat vise, gânduri, evenimente misterioase, etc. Cam aşa au apărut religiile monoteiste.

răspuns dat de ALEXbr pe 30 mai 2017

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Capacitatea craniană a lui Homo neanderthalensis varia între 1300 – 1750 cm, fiind în medie 1500 centimetri cubi, în timp ce la omul modern, la bărbaţi, este în medie 1400 centimeri cubi. Genomul omului de Neanderthal a fost decodat, s-a dovedit că nu era uman, era un hominid care nu se trăgea din om, nu era nici evoluat din om. Dacă interpretăm Geneza 1, în mod literal apare întrebarea a creat Dumnezeu doi Adami? Din două specii diferite: Homo sapiens şi Homo neanderthalensis? Deci Dumnezeu l-a creat pe om prin evoluţie. Geneza 1 nu descrie creerea lumii ci este ca un antimit, încearcă să întoarcă gândirea oamenilor de la zeii care în miturile celelalte au creeat omul la un singur Dumnezeu.

răspuns dat de Radu pe 17 aprilie 2017

Comentarii personale despre răspuns
Ioan Zah a spus pe 20 aprilie 2017Stimate Radu, să înţeleg că grecii şi italienii erau cu capacitatea craniană redusă, de numai 1300-1750 cm? Ei, care au dat cei mai luminaţi oameni? Să înţeleg că această creatură pe care o numeşti „dumnezeu„ pe care nimeni nu o poate dovedi că există, nici chiar biserica, a reuşit să convingă popoare culte şi cu oameni care au revoluţionat lumea, a reuşit să schimbe credinţa popoarelor? Şi cum a procedat? El, „dumnezeu„ care refuză să apară în faţa omenirii, care „vrea„ numai să te rogi la el, cum a procedat?

Cum a procedat această creatură care, dacă ai omarat mii de oameni dar dacă un terţ, (un popă), se roagă la el „te iartă”? Şi pe această creatură, „dumnezeu„, cine a creat-o? Pe această planetă există un singur DUMNEZEU, şi anume, FEMEIA care, dacă nu te-ar fi purtat în pântece, nu ai fi existat. Şi tocmai pe această FEMEIE căreia îi datorezi existenţa ta pe această planetă, religia, biserica o marginalizează!

Părerea mea, personală este că această credinţă în „dumnezeu„ a fost impusă de nişte personaje care şi-au dat seama că pot face bani, că pot domina, profitând de incultura oamenilor şi de „capacitatea craniană” mică pe care o aveau şi o mai au încă. Sunt convins că niciodată nu se va şti când, unde şi cum să format această formă a materiei din infinitatea spaţiului pe care o reprezentăm noi.
Radu a spus pe 28 mai 2017Îmi place claritatea cu care gândeşti.

Omul de Cro-Magmon, strămoşii noştri erau mai inteligenţi, aveau capacitatea craniană mai mare, ea s-a micşorat din cauza apariţiei agriculuurii, căci înainte omul era culegător vânător. Ateismul este legitim. Mulţi credincioşi trăiesc încă într-o epocă pre-raţională. În epoca profeţilor evrei. Şi ceea ce caracterizează un profet evreu, este că el vede sau aude şi spune. Dar niciodată raţiunea nu joacă un rol aici. Există religii halucinogene, religii pe dopamină, pe serotonină, pe acetylcholină, religii pe adrenalină şi noradrenalină. Aşa cum există cocaină, opium, nicotină, LSD, iarbă, cafeină, ethanol, etc. Teologia abstractă este echivalentul nicotinei. Însă şcoala Lui Isus a fost o şcoală în care ucenicii au fost învăţaţi să se dezvolte holistic din toate punctele de vedere, şcoala Sa te învaţă spiritualitate, morală dar te învaţă şi să gândeşti.

Un studiu atent al istoriei, credinţelor care au circulat în lume în trecut, arată că dacă nu ar fi existat Isus, am fi încă primitivi. Mulţi credincioşi încearcă să ducă acolo lumea.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Dacă s-ar dovedi că nu există Dumnezeu, ce s-ar schimba? (10 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 24 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 24 aprilie 2014

Mai multe întrebări despre filozofie, religie...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns0

Există un limbaj dincolo de cuvinte? Şi dacă există, la ce mă ajută? (5 răspunsuri)

întrebare pusă de Avramescu Norvegia Elena pe 29 august 2014

Mai multe întrebări despre limbi...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Dacă există mai multe universuri paralele, au acelaşi Dumnezeu? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 22 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 22 aprilie 2014

Mai multe întrebări despre filozofie, religie...