Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Din punctul de vedere al învăţăturii ortodoxe, este bine ca în perioada de după Paşte să îi spui "Hristos a înviat!" unui necreştin?

întrebare pusă de Lucian Velea pe 24 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 24 aprilie 2014

Comentarii personale despre întrebare
radu a spus pe 10 mai 2014In primul rand ce intelegi prin necrestin? In al doilea rand care este scopul pentru care ai vrea sa folosesti salutul asta intr-o conversatie? Doar ca salut pentru ca se obisnuieste dupa Paste? Sau te intereseaza afirmarea realitatii in sine? Si te intereseaza invatatura denominatiunii sau a Bibliei in legatura cu realitatea asta? Nu prea inteleg rostul intrebarii.
Lucian Velea a spus pe 10 mai 2014Prin necreştin înţeleg o persoană care nu e creştin.

Mă interesează ce primează: afirmarea credinţei sau grija de a nu pune pe altcineva într-o situaţie neplăcută.
radu a spus pe 11 mai 2014Dar nu iti poti afirma credinta fara sa pui pe altcineva, fie el necrestin intr-o situatie neplacuta? :)
Lucian Velea a spus pe 18 mai 2014Depinde. De exemplu, dacă cineva te întreabă ce credinţă ai, răspunsul nu îl pune într-o situaţie neplăcută. Sau dacă povesteşti ceva despre tine, din care reiese că eşti creştin, îţi afirmi credinţa pur şi simplu, fără a-i implica pe cei de faţă.
Adaug comentariu despre întrebare
incorect0
corect1

Eu cred că trebuie să saluţi cum îţi spune inima. Fiindcă orice vine din inimă, vine cu bucurie. Numai mintea are scrupule, sufletul nu. Îmi amintesc, pe vremea când lucram la ziar, de un curier care obişnuia să salute 40 de zile după Paşti "Hristos a înviat!". Nimeni nu-i mai răspundea "Cu adevărat a înviat!", dar asta nu-l tulbura deloc. Dimpotrivă, era tot timpul vesel şi avea un cuvânt de atenţie pentru fiecare. El folosea salutul creştin aşa cum îl folosim noi pe cel protocolar, cu acelaşi sentiment de respect şi bun simţ. Niciodată nu ne-am simţit stânjeniţi în această situaţie. Fiindcă omul era îndrăgostit de Hristos. Cum să te superi pe un om îndrăgostit, indiferent de religia lui?

răspuns dat de Silvia Velea pe 7 ianuarie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect1

În cazul în care ştii despre "orientarea" religioasă a co-vorbitorului, este corect să-i fereşti sensibilitatea în această privinţă, neobligându-l să-ţi răspundă evaziv sau în alt fel.

Dacă nu-i cunoşti orientarea, te poţi folosi (ca în toate ocaziile de fapt) de INTUIŢIE, ce-ţi va da răspunsul corect - spune, taci, cercetează înainte sau fii atent la amănunte etc.

răspuns dat de Scurtu Sorin Izvoraş pe 2 mai 2014

Comentarii personale despre răspuns
Scurtu Sorin Izsvoras a spus pe 2 mai 2014De altfel, acest lucru ar însemna o încercare expansivă de a capta atenţia, mintea, înţelegerea sau totul, în încercarea de convertire, ceea ce este interzis, toţi cei ce vin spre, să zicem Ortodoxie, trebuie să o facă de bună voie, fără constrângere de vreun fel!

Lăsaţii pe copii să vină la mine şi nu trimiteţii, obligaţii, convingeţii, decât prin dovada propriei existenţe!
Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

În general saluţi persoane cunoscute. Şi le saluţi în funcţie de situaţie !

răspuns dat de Rotaru Vasile pe 14 decembrie 2016

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Nu e bine, deoarece el crede în altcineva şi poate va crede că asta înseamnă "salut" sau "bună ziua".

răspuns dat de tudor pe 6 februarie 2015

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Nu, deoarece acel necreştin va crede că îţi baţi joc de el şi vă veţi strica relaţia de prietenie. Pe de altă parte toată lumea pe care o saluţi ştie că tu aparţii de o anumită religie şi ar trebui să te respecte şi să te salute aşa cum îi saluţi şi tu pe ei.

răspuns dat de alina pe 13 noiembrie 2014

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Bucuria mea de a spune că Hristos a înviat, ar putea eclipsa orice reacţie. Apoi, ofer celuilalt ceea ce îmi place mie să primesc, adică indiferent de orientarea religioasă, pacea dintre noi şi ceea ce ne uneşte sunt mai importante decât diferenţele. Iisus Hristos şi lucrarea nevăzută uneşte şi atrage oamenii, în sensul că bucuria şi pacea care emană prin El în mine, într-o zi ne vor uni în Iubirea Infinită ce poartă Numele Hristos.

răspuns dat de Daniela Ralu pe 3 noiembrie 2014

Adaug comentariu despre răspuns
incorect0
corect0

Opinia mea în legătură cu acest subiect este că Dumnezeu nu vrea să facem diferenţe între oameni, în concluzie cred că e firesc şi onenesc să spui în perioada de după Paşte "Hristos a înviat" şi unui necreştin.

răspuns dat de anonim pe 25 aprilie 2014

Comentarii personale despre răspuns
Lucian Velea a spus pe 25 aprilie 2014Pe de altă parte, învăţătura creştină spune că nu e bine să aducem supărări altora şi că un creştin nu trebuie să se dea mare cu credinţa sa.
monica a spus pe 17 iulie 2014permite-mi sa iti spun Lucian(nu Velea) gresesti, ai auzit de apologetica? Niciunde nu se afirma in Biblie sa nu te dai mare cu credinta ta dimpotriva. In Vechiul Testament evreii erau singurii mostenitori ai binecuvantarilor si trebuiau sa fie separati de celelalte popoare pastrand regulile impuse prin legea mozaica; prin Isus Cristos orice om are acces la Dumnezeu, apostolii au fost insarcinati cu raspandirea crestinismului, apostol in limba greaca inseamna "trimis". Este corect sa afirm clar si raspicat ce cred neobligand pe nimeni sa faca propriile mele decizii de viata, Biblia afirma "cand evanghelia aceasta va fi propovaduita tuturor oamenilor atunci va veni sfarsitul'.
Lucian Velea a spus pe 21 iulie 2014Să promovezi credinţa creştină este una, "să te dai mare" că eşti creştin este alta. Trufia nu este o calitate creştină. Dacă spun "eu sunt creştin!" şi las să se înţeleagă "spre deosebire de tine, care nu eşti creştin, deci îmi eşti inferior", atunci nu sunt creştin prin comportament.
Adaug comentariu despre răspuns

Poţi completa acest formular fără să te autentifici, dar în acest caz nu poţi beneficia de toate facilităţile acestui site.

Autentificare utilizator: Este recomandat să te autentifici, pentru a putea beneficia de toate facilităţile acestui site.
Utilizator ocazional:

Întrebări similare

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Din punct de vedere al religiei ortodoxe, de ce este considerat transplantul de organe ca ceva nefiresc? (3 răspunsuri)

întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 1 august 2015

Mai multe întrebări despre religie, sănătate...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

Cum arată un bărbat îmbrăcat sexy, din punctul de vedere al unei femei? (4 răspunsuri)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 13 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 13 aprilie 2014

Mai multe întrebări despre relaţii...

clic pentru a comuta interesul tău faţă de răspuns1

De ce se mănâncă în mod tradiţional ouă de Paşte? (1 răspuns)

întrebare pusă de Lucian Velea pe 21 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 21 aprilie 2014

Mai multe întrebări despre gastronomie...