Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii
Ce este creatinina?
întrebare pusă de Anamaria-Elena Popa pe 27 mai 2015
Creatinina este anhidra creatinei (acid metilguanidilacetic) şi se formează în ţesutul muscular.
Creatina este sintetizată în ficat şi după eliberare este preluată la nivelul musculaturii în procent de 98% având un rol important în stocarea energiei musculare. Când această energie musculară este solicitată pentru nevoile proceselor metabolice, fosfocreatina este scindată până la creatinină.
Cantitatea de creatină convertită în creatinină se menţine la un nivel constant şi este în raport direct cu masa de ţesut muscular a organismului.
Creatina provenită din alimente (în special din carne) creşte stocul de creatinină. Reducerea aportului proteic scade nivelul creatininei.
Creatinina este cel mai fix constituent azotat al sângelui şi este corelată cu metabolismul muscular.
O perturbare a funcţiei renale determină creşterea creatininei serice. Concentraţiile de creatinină oferă o aproximare a ratei filtrării glomerulare.
răspuns dat de MONICA pe 28 mai 2015