Acest site foloseşte cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Detalii
De ce simbolul pentru inimă este cel binecunoscut, fără asemănare cu forma anatomică?
întrebare pusă de Lucian Velea pe 27 aprilie 2014, dar alţi utilizatori sunt interesaţi de răspuns, cel mai recent Lucian Velea pe 27 aprilie 2014
Combinaţia dintre forma inimii şi utilizarea ei în metafora inimii s-a dezvoltat la sfârşitul Evului Mediu, deşi forma a fost folosită în multe monumente şi texte epigrafice antice.
Există predecesori direcţi încă din secolul al XIII-lea şi al XIV-lea, dar simbolul familiar al inimiii reprezentând dragostea s-a dezvoltat începând din secolul al XV-lea şi a devenit popular în Europa pe parcursul celui de-al XVI-lea. Înainte de secolul al XIV-lea, forma inimii nu era asociată cu semnificaţia metaforei inimii.
Forma geometrică însăşi se găseşte în surse mult mai vechi, dar în astfel de cazuri nu reprezintă o inimă, ci anumite frunze cum ar fi cele de smochin în antichitate, iar în iconografie şi heraldică medievală frunzele de iederă şi de crin, de obicei.
Prima reprezentare cunoscută a unei inimi ca simbol al iubirii romantice datează din anii 1250 – în manuscrisul francez “Romanul perei” unde inima este simbolizata de o pară pe care îndrăgostitul o oferă iubitei sale, para fiind îndreptată cu vârful către iubită. In timp, in pictura si sculptura italiana acest simbol e folosit ca alegorie a filantropiei.
De-a lungul secolului al XIV-lea inima e reprezentata ca un con, cu vârful in sus. Spre sfârşitul secolului al XIV-lea inima este din ce în ce mai rar reprezentată cu vârul în sus. În secolul al XV-lea pe cărţile de joc inima apare numai cu vârful în jos.
Vezi
- https://en.wikipedia.org/wiki/Heart_(symbol)
răspuns dat de Nata pe 20 septembrie 2017
Comentarii personale | |
---|---|
Nata a spus pe 20 septembrie 2017 | Desigur ca istoria şi speculaţiile în jurul inimii ca semn grafic continuă aşa cum este descris in continuare în sursa folosită. |